Zanzibar 🌴🌺 Cand gasesti un loc spectaculos este frumos sa il impartasesti si altora! Si pentru ca foarte multi dintre prietenii mei au fost interesati de detaliile concediului meu, m‑am hotarat sa creez acest ghid despre experienta mea in #Zanzibar. Acesta a aparut prima oara pe Instagram (click aici pentr proflul meu), si poate fi vazut in varianta originala apasand aici. Pentru ca am primit feedback foarte frumos cu pivire la acest text, decis sa-mi fac un update la capitolul copywriting pe siteul meu. Nu de alta dar, de asta am si un site de portofoliu, nu?
Pe langa detaliile pur tehnice legate de aceasta locatie, dintre care cele mai notabile sunt:
- malaria este eradicata in Zanzibar, nu ai nevoie de niciun vaccin pentru a calatori pe acesta insula;
- in afara de biletul de avion, totul este la preturi mai mult decat decente;
- este o discrepanta apasatoare intre cum traiesc localnicii si viata in resorturi;
- nu recomand sa vizitati muzeul “Former Slave Market” – nu este un muzeu in adevaratul sens al cuvantului, insa se poate vedea o camera unde erau tinuti sclavii inainte de a fi vanduti. Pe cei mai sensibili locul ii va marca – eu am avut cosmaruri dupa ce am vazut.
Oceanul ofera zilnic un spectacol de culori. Mareea este mai mult decat evidenta. Apa calatoreste sute de metrii formand saptamanal si zilnic plaje noi pe care si le revendica la fel de rapid cum le creeaza. Cand alegi un concediu in Zanzibar este bine sa optezi pentru 2 saptamani. Astfel esti sigur ca prinzi oceanul langa plaja si poti inota fara sa mergi sute de metrii prin nisipul fin dar malos ce ramane in urma valurilor. In saptamana in care apa este retrasa poti incerca kitesurfing ‑ vantul si apa mica facand locul ideal pentru a invata acest sport.
Corabiile si barcile par abandonate pe nisip insa defapt sunt perfect functionale si folosite de localnici pentru deplasare, pescuit si turism cand mareea o permite.
De sub palmieri vei putea admira o multitudine de barcute ce par abandonate. Daca vei vedea o barca in flacari, sa stii ca asa isi repara localnicii sparturile sau fisurile din parca, nu le distrug dandu‑le foc, ci le izoleaza. Pentru mine, acest procedeu a fost nou si inedit. O plimbare prin plaja creeata de retragerea apei este o experienta deosebita! Vei simtii cu nisipul fin te sustine cu usurinta insa primul cm sau poate si al2lea se transforma intr‑un fel de mal/namol de tipul celui folosit pentru cremele de fata. In zonele in care apa se retrage localnicii ies la cules de fructe de mare, ce raman captive in apa mica. Tot aici poti vedea stelute de mare si tot felul de pesti.
Mediul cultural si cum sunt primiti turistii #cocktails
Turismul este a 2‑a cea mai mare sursa de venit in Zanzibar. Localnicii apreciaza turistii, nu sunt insistenti ca in alte tari pe care le‑am vizitat ex. Egipt, bunul simt si toleranta fiind la ele acasa. Te poti imbraca oricum doresti fara sa primesti ocheade sau comentarii, nu esti agasat sa intrii in fiecare shop, fiind complet scutit pe insula de astfel de comportamente. Lucru care mie, mi‑a placut foarte mult!
Vei primi insa oferte de masaj, tatuaje de tip pictura cu hena si/sau impletit de codite de la localnice specializate in aceste activitati. Eu mi‑am facut codite si am fost incantata de experienta, dupa cum v‑am povesti pe feedul de Instagram.
Prima sursa de venit este exportul de cuisoare si alte condimente ce cresc cu usurinta pe insula. Dar sa incerc sa nu deviez de la subiect. Majoritatea populatiei este 98% musulmana si nu consuma alcool, insa in toate locatiile pe care eu le‑am vizitat in cele 2 saptamani petrecute in Zanzibar, se putea consuma alcool, cocktailurile erau bune iar la capitolul “bere” exista inclusiv branduri locale.
Oceanul este mereu frumos!
Zanzibar este un arhipelag de langa coasta de est africana, fiind alcatuit din insula cu acelasi nume si o multitudine de insule mult mai mici si insulite/microinsulite ce ofera experiente spectaculoase. In Vestul insulei Zanzibar este recif de corali, cu o plaja ingusta, chiar langa tarm apa fiind adanca in saptamana cu apa… pe cand in Est coasta nu este fragmentata, plajele fiind supuse unei actiuni si mai intense a mareelor.
In arhipelag vei putea vedea:
🌴 insule ce se scufunda partial si sunt pline de mangrove, maimute si pesti,
🌴 insulite ce dispar total la flux pe care poti avea o experienta frumoasa de tipul unei cine romantice in timp ce oceanul cucereste tot teritoriul insulitei
🌴 insule cu vegetatie si plaje neatinse de om
🌴 broaste testoare uriase
🌴 peisaje extraordinare
Spice farm ‑ o excursie optionala de neratat
In concediul meu am optat pentru mai multe excursii optionale. 2 dintre aceste consider ca sunt un #must daca alegeti Zanzibarul ca destinatie:
🌺 turul condimentelor pe care localnicii il numesc Spice Farm. Turul a fost extraordinar. Iti sunt prezentate plantele si copacii ce cresc pe insula, cum sunt acesti ingrijiti, apreciati si cultivati de catre localnici. Sunt sigura ca exista mai multe astfel de ferme pe insula. In locatia pe care eu am vizitat‑o prezentatea incepe cu un arbore urias de cacao unde ‑ eu nu stiam ‑ poti vedea in acelasi timp atat florile cat si fructele in diferite stadii de crestere. Continua cu o multitudine de condimente printre care piper, scortisoara, vanilie si mulllltte altele si cu o serie de fructe locale pe care la finalul turului le poti degusta. Puteti vedea si voi cateva filmari realizate in cadrul acestui tur in highlights pe pagina mea de Insta.
🌺 Prison Island cu ale ei testoase uriase si vechea inchisoare ce functioneaza acum ca restaurant care pe mine m‑a impresionat maxim. Am inclus in acest ghid si un reels pe care l‑am filmat printre testoase.
Creativitate la nivel maxim
Tot pe principiul sanatos in care localnicii incearca sa castige bani prin mijloacele ce le sunt la dispozitie/ce pot face ei cu mainile lor, la finalul vizitei la ferma de condimente, esti placut surprins de ce experienta extraordinara iti poate aduce o excursie optionala de 20 de dolari/persoana in care sunt incluse accesorii spectaculoase.
Cand credeam ca nu mai pot fi surprinsa, am primit o bratara si o coroana ambele realizate integral din frunze si flori! Pe care evident, le‑am adorat 🌺❤🌺
Prison Island sau unde poti vedea broaste testoase uriase.
Despre Zanzibar se pot spune foarte multe, fiind o locatie paradisiaca, insa un concediu aici fara sa vizitezi jungla, sa mergi in turul condimentelor si pe insula testoaselor cu siguranta nu este complet!
🐢🐢🐢 Prima broscuta testoasa a fost primita cadou acum 198 de ani si traieste si astazi fericita pe insula ce a fost complet rezervata pentru ea si familia ei. Care acum este foarte numeroasa!
Stiti proverbul: “Da‑i unui om un peste si va manca o data, invata un om sa pescuiasca, si nu va mai fi flamand niciodata”? Dintr‑un dar, insula aceasta exista asa cum este ea acum si a devenit un reper turistic. Ce poate fi mai frumos de atat?