Maya Raicu

Interviu marketingmanager.ro

E foarte fain cand rezultatele muncii tale se vad nu doar in interiorul companiei in care activezi ci si din exterior. Si mai ales dupa tot extraefortul de a lucra in conditii de pandemie, de acasa – unde am stat blocata intr-un apartament singura 3 luni intregi, sa mi se ceara sa acord interviul de mai jos, a fost pentru mine, o mare bucurie, ce m-a motivat sa incerc sa ma autodepasesc la fiecare proiect! Il aveti mai jos intergral, dar si il gasiti si pe marketingmanager.ro o comunitate frumoasa a oamenilor de marketing ce organizeaza periodic webinarii, intalnirii si intruniri care de care mai utile celor din domeniu.

Maya Raicu – cu o experienta de peste 10 ani in domeniul marketingului ne povesete despre cele mai recente provocari din domeniu. Maya a absolvit facultatea de Marketing si a bifat pe langa un master in Publicitate si cursul de management al celor de CBC Romania. Intoarsa in tara de 2 ani – de cand activeaza ca marketing manager la Nobila Casa – aceasta a venit cu o perspectiva diferita atat la nivel de strategie cat si de brand.

  1. Cum a fost experienta internationala si de ce ai decis sa te reintorci in tara?

Consider ca in viata profesionala a fiecarui marketer vine un moment in care apare intrebarea: “Ce impact au actiunile tale asupra comunitatii?”. Din raspunsul meu la aceasta intrebare reiese atat motivul pentru care am ales sa plec din tara, cat si motivul pentru care am decis sa ma intorc. Activand in Cluj-Napoca, nu in capitala, am trecut printr-o perioada in care aveam senzatia ca brandurile care isi permit un marketing puternic, nu sunt cele mai etice si/sau nu se potrivesc neaparat cu viziunea si gandirea mea.  Acesta a fost motivul pentru care am acceptat sa fac marketing pentru o multinationala ce avea locatia principala in Belgia si o componenta bio/eco in activitate. Din acelasi motivul am ales si Nobila Casa.

2. Cum te-a schimbat aceasta experienta?

Cand vine vorba despre strategie de brand am fost de fiecare parte a baricadei.  Am vazut cum este ca o anumita strategie – despre care sti ca nu se potriveste in tara/locatia ta – iti este impusa de mai sus, si ce repercursiuni poate avea acestea “impunere” asupra unei companii. Am vazut si companii in care defapt nu exista nicio strategie si totul este o adaptare la realitatiile de moment, ce nu avea o tinda precisa sau obiective de atins.

Pentru ca am fost nevoita sa creez o strategie care sa se potriveasca in 7 tari si sa o adaptez in functie de diferentele culturale ale fiecarei locatii, cred ca am devenit foarte deschisa. Iau de fiecare data in considerare toate perspectivele care imi sunt expuse, cer opinii managerilor de pe alte departament si dezbat cu argumente fiecare fateta a situatiei, astfel incat sa pot estima rezultatele potentiale ale fiecarei actiuni si sa pot lua decizii sau sa fac recomandari in constinta de cauza.

3. Marketing si coronavirus?

Pe principiul “ce nu te omoara te face mai puternic” pandemia de coronavirus este o realitate care ne-a oferit oportunitatea de a ne reconsidera vietile atat din punct de vedere profesional cat si din punct de vedere personal.

La nivel professional am luat lucrurile ca pe o provocare. Am profitat de experientele anterioare si am adaptat strategiile, tonul comunicarii si campaniile companiei. pentru a obtine maximul care se putea din noua situatie. Cand comercializezi decoratiuni pentru casa, articole pentru gatit si servirea mesei, textile decorative/perdele si draperii esti oarecum avantajat cand toata lumea sta in caminul sau… nu de alta, dar multi dintre noi am simtit nevoia de a ne redecora sau imbunatatii cumva spatiul in care ne-am petrecut o perioada TOT timpul. Pe de alta parte, cand ai 19 magazine in malluri/centre comerciale si un singur shop online ce nu a fost niciodata principalul tau focus, esti cu certitudine in fata unei mari provocari.

Influencer marketing

Marketingul prin influenceri si ads bulletproof au fost solutiile de moment la care am apelat pe perioada de lockdown. Am analizat cat de bine am putut comportamentul utilizatorilor si prezenta lor online, dorintele lor si nevoile diferite pe care fiecare dintre noi le-au avut in aceasta situatie total noua. Am ajuns la concluzia ca un pic mai mult focus pe online, pe calitatea produselor (despre care foarte multi inca nu stiau) si cateva recomandari pot fi cea mai buna varianta. Din acest motiv am realizat colaborari punctuale cu influenceri foarte mari dintre care Alina Ceusan, Ruby, Laura Cosoi, Diana Ungureanu de la Masterchef, Diana Pup si lista poate continua.

La nivel personal, m-am trezit inchisa singura in casa timp de aproape 3 luni. Si desi intotdeauna am apreciat timpul petrecut eu cu mine, ca multora dintre noi, nu mi-a fost intocmai usor.

Despre Nobila Casa

Nobila Casa este o afacere de familie autohtona din domeniul Home & Deco, ce a dezvoltat o retea de magazine de decoratiuni interioare la nivel national. Acesta isi desfasoara activitatea sub firma Mendola Pro SRL ce face parte din grupul de firme Mendola Investment Group.

Brandul Nobila Casa a luat nastere in anul 1999 la Cluj-Napoca, fiind cunoscut mai degraba la nivel de Transilvania, si a desfasurat o ampla campanie la aniversarea a 20 de ani pe piata din Romania.

In 2020, lantul magazinelor numara 19 locatii in 16 orase: Sibiu, Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov, Targu Mures, Alba Iulia, Baia Mare, Bistrita, Zalau, Odorheiu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Arad, Satu Mare si Sfantul Gheorghe, Deva si Oradea si un shop online in plima expansiune.