Flat organization – experienta mea de lucru in strainatate

Ajungi intr-un punct in experienta ta de marketer in care realizezi ca firmele care isi permit marketing si promovare nu sunt neaparat cele mai etice sau nu se (mai) potrivesc cu valorile tale ca individ. Acesta este punctul in care nu iti mai doresti doar sa fi la curent cu toate noutatile din domeniul marketingului ci si sa ajungi sa lucrezi pe un domeniu cu care sa rezonezi cu adevarat. Acesta este si principalul motiv pentru care am facut un pas in lateral si am acceptat (dupa ce m-am framantat foarte mult pe tema asta) un job pe o pozitie de marketing specialist in Belgia.

Incep prin a va spune ca iarba este cu adevarat mai verde in Belgia – la propriu. Insa clima care o face sa fie asa, a fost pentru mine – un cosmar.

In Belgia am oferit consiliere pentru doua companii cu domenii de activitate radical diferite:

  1. un start up care dorea sa vanda fibre eco/bio, textile si sa sustina micii artisti si producatori.
  2. o companie multinationala care vindea unelte si o intreaga gama de articole pentru gradinarit.

O provocare nu? Sa jonglezi intre targete atat de diferite! Targetele celor doua domenii de activitate variau extrem de mult si nu doar prin preferinte sau demografice dar mai ales prin culturile diferite in care se regaseau potentialii clienti. Si din punctul meu de vedere, sa reusesti sa te adaptezi la caracteristicile culturale ale fiecare tari, pastrand unitatea brandului este aproape imposibil de atins – de asta aleg sa nu se adapteze la cultura locala majoritatea coroporatiilor. Ai nevoie de o echipa mult prea mare de specialisti in spate pentru a putea realiza acest lucru. Insa, luand in considerarere trendurile actuale, brandurile care vor reusi sa faca asta vor avea exclusiv de castigat. Ceea ce va pot spune cu mana pe inima este ca I did my best!

Conceptul de flat organisation presupune ca nu exista nivele ierarhice intre midle management si executiv. Conceptul mi se pare hippie insa am fost suficient de deschisa incat sa ii dau o sansa. Cu echipa potrivita, cred ca o structura de genul acesta poate sa nasca idei creative de prima calitate.

Dupa aproximativ 1 an de lucrat in acest fel, consider ca experienta aceasta m-a schimbat radical si:

  • m-a facut sa fiu mult mai atenta la nevoile celor din jurul meu;
  • sa-mi argumentez deciziile de fiecare data la un nivel la care oricine sa poata sa le inteleaga – iar asta mi-a impactat foarte mult stilul de management pe care il am cand coordonez o echipa;
  • sa ma gandesc la aceiasi problema din mai multe perspective – si consider ca in acest fel colegii mei din Belgia sunt mereu cu mine;
  • sa pot sa prevad si sa estimez rezultatele unei actiuni cu mult mai bine decat o faceam inainte;
  • mi-a crescut nivelul de toleranta pana la un nivel pe care apropiatii mei il considera “insaine”.