craciun nobila casa

Despre Sarbatori de iarna in vremea pandemiei

Situatia curenta ne-a obligat pe toti sa ne schimbam strategiile de marketing si sa prioritzam anumite proiecte, ce zaceau in sertare deoarece erau considerate avangadiste si neesentiale.  Poate nu a trebuit sa schimbam directia, insa cu certitudine a trebuit sa marim viteza. Dupa zeci de cursuri si conferinte vizualizate, dupa alte sute de sedinte si de decizii luate pe banda rulanta, efectele schimbarilor la care ne-am supus – pentru a face fata cu bine situatiei, bineinteles – nu au incetat sa apara si, rezultate la care in luna martie nici macar nu speram, se contureaza frumoas. Provocarea de a trece brandurile – pe care le-am construit cu drag si multa munca – peste aceasta situatie – este, pentru cei mai multi dintre noi – cea mai mare pe care am intalnit-o pana acum.

As putea spune ca am invatat foarte multe in aceasta pandemie, ca unele batalii mici castigate, mi-au dat mai multa incredere decat am avut vreodata in deciziile si capacitatiile pe care le am – si sper ca majorittea marketerilor au acelasi feeling. Cred insa ca cea mai valoroasa lectie dintre toate, este defapt si singura care merita impartasita: Online-ul ne sustine la fel cum si noi il sustinem pe el. Iar online sunt defapt oamenii – clientii nostri despre care trebuie sa nu uitam ca sunt in primul rand oameni, nu statistici, si nu cifre – oameni ce au mai multa nevoie decat au avut oricand de branduri empatice si positive, de produse si servicii care sa le aduca cu adevarat plusvaloare in vietilor lor.

Foarte mult timp, am fost invatati ca un manager bun este usor inuman, nu este neparat empatic si se rupe de sentimentele si trairile pe care le are in mod firesc, ca se bazeaza mai degraba pe cifre si isi lasa deoparte un segment bun de umanitate – la fel ca un doctor bun care are nevoie de asta pentru a trece peste moartea unui pacient pe care nu l-a putut salva si a se ocupa de altii fara a se duce intr-un coltisor sa planga. Se pare insa ca pandemia ne-a reintors la a fi in primul rand – oameni.

Impactul psihlogic si sociologic al sarbatorilor de iarna intotdeuna si-a pus amprenta pe o parte dintre clientii nostri si va las in acest sens un studiu aici. Pentru unii era deja sufficient de dificila aceasta perioada din an iar acum motive in plus s-au adaugat la cele uzuale iar noi, ca reprezentati ai brandurilor responsabile, avem capacitatea de a echilibra balanta, asa cum intotdeauna publicitatea are capacitatea de a educa.

Oricat de idealist ar putea suna, cuvintele cheie pentru aceste campanii cred ca ar trebui sa fie:

prietenie – clientul nostru nu mai este stapanul nostru, este prietenul nostru cel mai bun, alaturi de el reusim – daca el este bine – singuri suntem pierduti.

sustinere – pentru ca multi dintre prietenii nostri sunt intr-o stare ciudata de incertitudine si au nevoie maim ult ca niciodata de lucruri positive, de frumusete si de motive de a zambii.

Construim sau am construit deja campanii de Craciun sau campanii speciale pentru cele mai atipice Sarbatori de Iarna pe care le-am trait sau mai bine zis, le vom trai vreodata. Pentru cei mai multi dintre noi, pentru brandurile si companiile pe care le sustinem perioada aceasta este reprezentata de sezon; de perioada din an in care statisicile se fac sau se desfac, targhetele se ating sau nu, poti recupera sau poti ramane afundat in luptele unui an ce ne-a dat pe toti peste cap. Sa nu uitam insa, inainte de a vinde, sa sustinem, iar oamenii vor simti asta si ne vor sustine la randul lor.

Ganduri bune!