Statistics

Cui vrei sa te promovezi?

Sa incerci sa promovezi ceva fara a iti cunoaste targetul este ca si cand ai arunca o piatra intr-un lac si te-ai astepta sa prinzi un peste! Mai mult decat atat, va aduce companiei tale pierderi prin risipirea bugetului.

statistica

Din pacate, se poarta in mediul de afaceri autohton (sau se purta?), sa sari pasi importanti in dezvoltarea oricarui bussines. Insa, daca soliciti consiliere de la un specialist, acesta iti poate aduce toate argumentele pentru a face pasii necesari cunoasterii clientilor tai, ceea ce va duce la branding si reclama targetata corect – care duce implicit la rezultate mai bune obtinute cu acelasi buget.

Desi suna prost si foarte multa lume are o parere proasta despre ele, cercetarile de piata  – cu toata marja lor de eroare – ne aduc informatii pretioase despre cei carora ne adresam.

Ce te faci cand compania pentru care lucrezi NU doreste sa investeasca intr-o astfel de cercetare?

Ei bine, raspunsul variaza in functie de deontologia ta profesionala si atat.

Eu m-am apucat prin 2017 sa realizez o astfel de cercetare inhouse, mai mult de una singura… Stiu si stiam de pe atunci ca astfel de cercetari se platesc cu bani grei iar companiile care le detin sunt norocoase ca le au. Insa pentru mine in acel moment, nu conta nimic altceva decat sa ofer angajatorului meu maximul posibil.

Primul pas a fost sa creez chestionarul cercetarii. Acesta a fost bazat pe experienta mea de call center, de coordonare in activitati de cercetare de piata de teren si pe bazele statisticii facute la facultate si la master.  Recunosc insa ca practica a fost cea care m-a ajutat cel mai mult!

A urmat apoi calcularea numarului de chestionare care trebuia realizat in fiecare magazin al companiei astfel incat sa fie relevant statistic. Am apelat la prietenii de la primele joburi, care si acum lucreaza pe domeniu si am dus si acest task la capat! Iar apoi a venit partea cea mai complexa: lucrul cu oamenii! Explica vanzatoarelor – pentru ca nici poveste de buget pentru operatori de teren – cum se aplica un chestionare, cat de important este ca fiecare dintre acestea sa fie completat sincer si complet si care este deadlineul.

Sunteti curiosi ce a iesit? Rezultatul este disponibil integral aici: Cluj – final